Hvordan laver man en billedvæg?

Det giver stor tilfredsstillelse at lave sin egen billedvæg, hvor både billeder og måden de er sat op på i forhold til hinanden afspejler dig og din personlige smag.

Her på siden finder du i punktform en række gode råd til, hvordan du håndterer opgaven med at lave din personlige billedvæg.

1. Saml alle de indrammede billeder/plakater, du tænker, der skal indgå i din billedvæg

Billederne skal selvfølgelig være dine personlige favoritbilleder - det er det primære. Det kan selvfølgelig både være plakater, fotos og malerier. Du har alle muligheder for, at den færdige billedvæg bliver helt personlig og afspejler DIG og din smag. Her er lidt tips fra os, du eventuelt kan bruge:

Mange vil vælge at lade en bestemt farve være gennemgående eller benytte samme rammetype på alle billederne for at skabe et roligt udtryk samlet set. Det er bestemt også en mulighed. Det er dog vores erfaring, at man sagtens – faktisk ligefrem med fordel - kan blande farver, genrer og typer af billedrammer – og alligevel få et roligt og homogent udtryk. Du kan også blande fx plakater med malerier. Det flotte, homogene udtryk kommer nemlig af, at billederne sidder tæt sammen og dermed er placeret som et samlet hele. Så vi syntes faktisk, det kan se virkelig flot ud at mikse farver, genrer og rammetyper.

Plakatvæg med plakater inspireret af H.C. Andersen eventyr med andet.

2. Saml alt det værktøj, du skal bruge: Hammer/skruetrækker (eller boremaskine) og søm/skruer. Vi anbefaler desuden en rulle indpakningspapir, tape og en blyant (se nedenfor)

Et lille søm kan være tilstrækkeligt til at hænge et billede op på. Alternativt kan det blive nødvendigt med skruer og rawplug eller dybel, fx i en hård væg eller en gipsvæg. Meget store billeder kan med fordel sættes op med to ophængspunkter/to søm/skruer. På den måde er det sværere at skubbe billedet ud af ligevægt. Desuden skal du bruge noget indpakningspapir eller lignende, noget tape og en blyant. Det skal du bruge som en hjælp til at få billederne placeret præcis, der hvor du ønsker dem i forhold til hinanden, se punkt 5 nedenfor.

Anbefalet værktøj, der skal bruges til at lave en billedvæg

3. Mål det areal op på væggen, som billederne skal hænge indenfor (max. bredde og max. højde) – så du ved, hvor meget plads du har - og dermed hvor mange og hvilke billeder, der kan indgå

Find – og opmål – det areal inden for hvilket din billedvæg skal være. I princippet kan din billedvæg have alle størrelser – stor eller lille – eller mellemstor. Billedvæggen kan – i princippet - fylde et stort areal fra gulv til loft – eller et mindre areal fx over en sofa i stuen eller over en seng i soveværelset - afhængigt af størrelsen og indretningen af din bolig.

Vær også opmærksom ved valg af areal - ikke at komme for tæt på overkanten af en sofa, der er placeret op ad væggen, hvor billedvæggen skal være – det er generende, hvis der er en risiko for at støde hovedet ind i billederne, når man læner sig tilbage.

Visualisering af opmåling af areal til en billedvæg


4. Læg billederne ud på gulvet i et samlet hele eller et ”mønster”, som DU kan lide, og som samlet set i størrelse passer inden for det areal, du har. Vi anbefaler en afstand mellem billederne på 8-15 cm

Nu kommer det interessante – at finde ud af, hvordan billedvæggen skal se ud. Du gør følgende: Find et ledigt gulvareal, der svarer til arealet af billedvæggen. Her kan du nu lægge billederne ud og finde ud af, hvordan de skal placeres i forhold til hinanden. Uanset størrelsen af billedvæggen er det afgørende, at billedvæggen kommer til at fremstå som en sammenhængende ”samling” af billeder. Du kan med fordel tage billeder med din mobiltelefon undervejs i processen med at finde ud af, hvordan billederne skal hænge - så du kan sammenligne forskellige muligheder, som du har fotograferet. Når du har bestemt dig for, hvor/hvordan billederne skal hænge i forhold til hinanden – tag da et billede af resultatet med mobiltelefonen, så du har det til senere brug.

Hvis du ønsker en mere udførlig elektronisk visualisering af din billedvæg, før du påtager dig arbejdet med at lave en fysisk, kan du hente vores guide (den findes også nederst på siden). Den præsenterer nemlig brugen af Canvy – et program der netop kan hjælpe dig med at visualisere en billedvæg. 


5. Tegn omrids/format af alle de forskellige billeder på indpakningspapiret og klip dem ud. Læg papirklippene ovenpå hver af de respektive billeder og sæt et kryds med en blyant på hver enkelt udklip, dér hvor ophængspunktet på billedet er

Det kan være en udfordring at få billederne til at hænge med den rigtige afstand til hinanden, fordi det jo er ophængspunkterne, der afgør hvor billedet kommer til at sidde. Ophængspunktet er punktet, hvor sømmet skal sidde (der hvor snoren er højest oppe, når man trækker den op). Da punktet jo ikke er synligt på forsiden af billedet, anbefaler vi, at du tegner omridset af hvert billede på noget indpakningspapir eller lignende, klipper ”papir-billedet” ud og markerer med et kryds på papiret, der hvor ophængspunktet er.

Eksempel på hvordan pakkepapiret skal udklippes


6. Papirstykkerne sættes herefter op på væggen med tape i det mønster, som du har bestemt dig for – med krydset synligt udad

Visualisering af hvordan papirstykkerne skal ophænges


7. Sæt søm/skrue skråt opad i væggen, der hvor krydserne er

Visualisering af hvordan som/skruer skal sættes i væggen


8. Fjern papirstykkerne og sæt billederne op

Visualisering af den endelige billedvæg. Aage Sikker Hansens plakater er brugt i eksemplet
 

Husk: Du kan finde masser af inspiration hos Plakatforretningen.dk. Vi har et kæmpe udvalg af både plakater, originale værker, billedrammer mv. i alle prisklasser.

Du kan også hente vores guide, der indeholder en gennemgang af det digitale program “Canvy”, hvor du kan lege med et ubegrænset antal billeder i forskellige størrelser, der skal indgå i designet af din billedvæg.

God fornøjelse! 

 

Hent vores guide til Canvy